Leilas foccacia

25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
1. Blanda jästen med vattnet, oljan, honungen och flingsaltet och till sist häll i mjölet. Låt Jäsa 35 minuter.
2. Baka sen ut på mjölat bakbord, dela degen i 2 delar, platta till dem och lägg de på varsin plåt som är smord med olja och flingsalt. låt jäsa 30 minuter.
3. Tryck med fingret så att de blir små hål i degen och lägg i färsk basilika och körsbärstomater, samt strö över lite timjan och flingsalt. Och sist ringlar man över rikligt med olivolja.
4. In i mitten av ugnen i 10 minuter, låt den sen vila under bakduk en stund. (220 grader varmluft, 240 grader i vanlig ugn)
Detta är ju så enkelt och sååå gott! Jag har testat 2 varianter redan, ena gången tog jag och delade degen i 2 delar och la på 2 plåtar och det funkar bäst om man ska äta det som en plockrätt typ, men jag va ju intresserad av att göra toastade foccacia och då var det bäst att bara ta degen på en plåt, då blev den ju högre så att man kunde dela brödet på mitten. Gott både och! Jag använde för övrigt en olivolja som var smaksatt med basilika, och det blev väldigt gott!
Recept från www.recept.nu
Kommentarer
Trackback